Alkuteos: The Anger of Aubergines. Stories of Women and Food (1997). Suomentanut Terhi Kuusisto.
ISBN 952-471–119-2, 160 s.
Kansi: Elisa Karmansalo / Like.
ISBN 952-471–119-2, 160 s.
Kansi: Elisa Karmansalo / Like.
Takakansitekstistä:
”Munakoisojen kiukku on kaunokirjallinen keittokirja, jonka ruoka-aiheiset novellit ja perinteiset, vuosien saatossa perheen naisten parissa hyviksi koetut reseptit lomittuvat toisiinsa. Samalla ne paljastavat jotain oleellista naisten suhteesta ruokaan”.
Novellien nimetkin ovat mielestäni hienoja ja houkuttelevat lukemaan.
Kukkakaalin kielellä; Kultatölkit; Vieraiden leivissä; Puun ja kuoren välissä; Julmettu juhla-ateria; Munakoisojen kiukku; Junapurtavaa; Sienistä sekaisin; Kyltymätön himo; Kuukalaa kuu valaa; Ruokaa jonka puolesta kuolla; Kuolleen miehen kestit; Tahmeaa kuin siirappi;
Takakansitekstistä:
”Novellit kertovat naisista, joille ruoka on pakkomielle, intohimo, rakkaudenosoitus, vallanlähde tai jopa kosto. Värikylläisten tarinoiden myötä lukija tempautuu mukaan intialaisen perheen elämänmenoon ja ihmissuhdekuvioihin, jotka vähitellen sekoittuvat kutkuttaviin ruuan tuoksuihin.”
Esim. novellissa Puun ja kuoren välissä vaimo ja äiti kilpailevat miehen suosiosta ruualla ja juomalla. Lainaus novellista.
…”Vinod joi palsa-mehunsa loppuun, kulautti viimeisenkin happaman pisaran äitinsä järkähtämättömän katseen alla ja valmistautui sitten selviytymään vaimonsa teestä. Hänen vatsaansa myllersi, hänen ruumiinsa seisahtui kuin hätkähtänyt muuli, mutta koneen tavoin Vinod ojensi kätensä odottavaa kuppia kohti. Hän käski itseään hymyilemään, pidätti hengitystään ja kulautti tuhkanharmaan nesteen päästämättä Nirmalan kasvoja hetkeksikään silmistään. Kuinka kaunis hän on ja kuinka paljon häntä rakastankaan, Vinod mietti tuntiessaan teen valuvan kurkustaan alas. Parkkihappo jätti kitkerän maun, joka ei lähtisi ennen illallista.
Vinod ei halunnut ajatella illallista vielä. Oli vielä muutama rauhallinen tunti, ennen kuin taistelupari järjestäytyi hyökkäykseen”…
Takakansitekstistä:
”Jokaiseen tarinaan liittyy resepti, jota intialaisen ruuan ystävä voi kokeilla. Reseptit on toimitettu Suomen oloihin sopiviksi”.
Olen surkea kokki, enkä todennäköisesti aio kokeilla reseptejä, mutta ainakaan tätä kirjaa en voi lukea ilman että on kokoajan nälkä. Itse olen makean ystävä ja lainaan tähän kirjan porkkanakakku reseptiä.
Porkkanakakku
8,5 dl jauhoja
4 dl sokeria
3 dl maapähkinäöljyä
4 munaa
2 tl kanelia
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
7 dl porkkanaraastetta
200 g saksanpähkinähaketta
100 g rusinoita / taateleita / vaaleita rusinoita (sultanoja)
4 dl sokeria
3 dl maapähkinäöljyä
4 munaa
2 tl kanelia
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
7 dl porkkanaraastetta
200 g saksanpähkinähaketta
100 g rusinoita / taateleita / vaaleita rusinoita (sultanoja)
Sekoita kaikki ainekset lujalla puulusikalla isossa kulhossa. Syntyy tahmea vaikeasti vaivattava taikina. Ei syytä huoleen! Paista 45–65 minuuttia suurikokoisessa rasvatussa ja jauhotetussa kakkuvuoassa. Liisterimäisen taikinan muodonmuutos houkuttelevaksi, kaneliseksi vaaleanoranssiksi kakuksi on aina yhtä suuri yllätys. Kuorruta, ks. seuraava ohje. Jos sinulla on vahva itsehillintä, säilytä kaksi päivää jääkaapissa ennen kuin maistat, jotta kakun aromit pääsevät oikeuksiinsa.
Intiassa perhekoko on suuri, joten jos suunnitelmissa eivät ole isot juhlat, puolikas annos riittää.
Pehmeä juustokuorrutus
25 grammaa tomusokeria
50 grammaa voisulaa
½ tl vaniljasokeria
200 g jogurttia juuston valmistamiseen / tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
Laita jogurtti valumaan huokoiseen kankaan palaseen. Parin tunnin valutuksen jälkeen sinulle jää n. 100 grammaa eräänlaista tuorejuustoa. Sekoita ”juusto” ja muut ainekset voimakkaasti ja kuorruta kakku. Jos et halua kuorruttaa kakkua, lisää juustoon mangonpalasia, kuorittuja appelsiineja tai mitä vain mielestäsi pehmeää hedelmää, jäähdytä ja tarjoile jälkiruokana.
Asiasanat: (Kirkes- kirjastot)
ruokakulttuuri: Intia
ruokaohjeet (YSA)
ruokaohjeet (YSA)
novellit (YSA)
intialaiset (YSA)
(lisäksi helmetissä)
Intia(YSA)
kaunokirjallisuus (YSA)
ruokakulttuuri (YSA)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti